Verdacht van wapenbezit of handel?

ESW Advocaten staan voor u klaar

VERBODEN WAPENBEZIT ADVOCAAT DEN HAAG

VERBODEN WAPENBEZIT, ILLEGAAL WAPENBEZIT EN ANDERE WAPENDELICTEN

Wanneer u verdacht wordt van illegaal wapenbezit, wapenhandel of het hebben en hanteren van een wapen of nepwapen, kunt u worden aangehouden, of opgeroepen voor verhoor. In Nederland mag je namelijk, een aantal uitzonderingen daargelaten, niet in het bezit zijn van de meeste wapens en op wapens lijkende items.

WELKE WAPENS ZIJN VERBODEN?

Er zijn meerdere typen en soorten wapens die worden aangemerkt als verboden. Hieronder volgt een lijst met verboden wapens, zoals vastgelegd in de wet (Min Justis https://www.justis.nl/producten/wwm/welke-soorten-wapens-zijn-verboden/)

Categorie 1

Wapens zijn wapens, niet zijnde vuurwapens, welke de overheid voor iedereen buiten de overheid heeft verboden. De wapens die binnen deze categorie vallen zijn onder meer:

stiletto messen
werpmessen
vlindermessen
boksbeugels
katapulten
ploertendoders
pijlen met snijdende delen
andere ongewenste niet-vuurwapen
voorwerpen die qua vorm en afmetingen sterk op echte wapens lijken ook verboden. De enige uitzondering hierop is speelgoed zoals vastgelegd in de Richtlijn 2009/48/EG (Europese speelgoedrichtlijn). De kleur van het nep-wapen speelt overigens geen rol in de vraag of er een verbod voor geld, alleen de afmetingen en vorm zijn van belang.

Categorie 2

Wapens zijn vuurwapens en wapens welke de overheid het gebruik en bezit wettelijk heeft beperkt tot de overheid zelf (defensie / krijgsmacht en de politie). Daarnaast

(volautomatische) vuurwapens
handgranaten
andere militaire wapens
pepperspray
andere voorwerpen met giftige, weerloosmakende en traanverwekkende stoffen
pistolen
revolvers
geweren
alarmpistolen

Categorie 3

Wapens zijn wapens waarvan de overheid het bezit en gebruik beperkt tot zichzelf en iedereen die hiervoor een vergunning toegekend heeft gekregen van de overheid. Denk bijvoorbeeld aan wapens voor jagers en sportschutters.

Sommige wapens zijn voor meerderjarigen niet verboden om te bezitten, in juridische term voorhanden te hebben, maar zijn wel verboden om in het openbaar te dragen. Dit zijn de zogenaamde categorie 4 wapens. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld zwaarden, keukenmessen, degens, kruisbogen, wapenstokken, luchtdruk geweren, harpoenen en wapenstokken (zie ook Min Justis > https://www.justis.nl/producten/wwm/welke-soorten-wapens-zijn-verboden/).

VERBODEN WAPENBEZIT STRAF

De straf voor verboden wapenbezit of illegaal wapenbezit is niet gering en is bovendien vrij recent in 2006 nog verscherpt.

De maximumstraf voor het illegaal bezitten van een stiletto en andere wapens uit categorie 1 is 9 maanden gevangenisstraf of een geldboete van € 4.500.

De maximumstraf voor het illegaal bezitten van een wapen uit categorie 2 en 3, zoals een geweer, is een gevangenisstraf van 4 jaar of een geldboete van € 45.000.

Tot slot, de maximum straf voor het illegaal handelen in vuurwapens is 8 jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 45.000.

WAT TE DOEN INDIEN U VERDACHT OF OPGEROEPEN BENT

Indien u wordt verdacht, bent aangehouden of bent opgeroepen voor verhoor vanwege verboden wapenbezit, wapenhandel of het gebruik van een (nep)wapen, is het van belang om zo snel mogelijk een goede strafrecht advocaat in te schakelen. ESW Advocaten heeft ruime ervaring en kan u adequaat bijstaan in dergelijke zaken. Waar mogelijk behandelen wij uw zaak pro deo.

Kosten

ESW Advocaten procedeert op basis van gefinancierde rechtsbijstand (pro deo). Dit is echter afhankelijk van uw inkomen. Indien u daarvoor in aanmerking komt, hoeft u slechts een beperkte eigen bijdrage te betalen. Kijk hier of u hiervoor in aanmerking komt. In overige gevallen is het vaak mogelijk om een vaste prijsafspraak te maken, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Heeft U een zaak en bent U op zoek naar een goede advocaat, neem dan contact op via
070-2170967 voor een gratis en vrijblijvend advies gesprek.

Contactformulier

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld, met inachtneming van de bepalingen in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Contact

EWS Advocaten

Stationsweg 84A
2596 HL Den Haag
Nederland

Telefoon

E-mailadres